Вашето мнение, дали кризата предстои или вече сме в криза?

Ако трябва да говорим, то ние вече изпреварихме малко кризата. Ето – рекордната инфлация, която правителството с неумението си да създаде благоприятни условия за икономическо развитие и да използва еврофондовете, вкара българина вече бавно в кризата. Виждате, сега имаме 13% инфлация до септември, преди да бъде отчетено в индекса повишаването на енергийните източници, така че България си върви бавно към кризата.

Какви могат да бъдат измеренията? Стагнация на инвестициите, за съжаление вече е факт. Което пък ще доведе и до проблеми с работните места, т.е. с безработицата. Очакваното покачване на цените на топлоенергията и на електроенергията пък ще се отрази на всекидневието на хората чрез инфлацията и обезценяване на парите им.

Ако тази инфлация бе съпроводена с един по-силен, по-бърз икономически растеж, това не би било толкова страшно. Лошото е, че се очаква именно поради намаляването на чуждестранните инвестиции - поради неспособността на правителството да осъществи проектите през европейските фондове - се очаква и намаляване на икономическия растеж.

Какъв е изходът?

На този етап, според мен, риск в банковата система и за средствата на гражданите няма, особено на фона на приемането на предложението за гарантиране на 50 000 евро от влоговете, под натиска на ЕС.

Това пък ще се отрази и на бюджета, защото трябва да се провизира този ресурс, който да гарантира. Така че имаме за съжаление всички белези на икономическа стагнация и висока инфлация.

Какво трябва да прави правителството тогава?

Какво правят другите правителства – виждаме мобилизираха ресурс в САЩ и го хвърлиха на финансовите пазари. Видяхме в Европа какви мерки се взеха, какво обяви френският президент Никола Саркози, чиято страна председателства ЕС, Германия.

България го има този ресурс, просто има некадърно правителство. България го има този ресурс зад нас стоят 7 млрд. евро европейски фондове. Тези 7 млрд., които са налични с влизането в ЕС, до момента не са усвоени, досега са усвоени една минимална част от тях. Ако България се мобилизира, и ако почне да усвоява този ресурс, тя си осигурява икономическия растеж, който е в риск заради финансовата криза. И не само това – тя усвоява инфраструктурни пари от бюджета. Защото вместо да гласуваме от излишъка 180 млн. лв. да строим магистрали, ние ги взимаме от там.

Работи ли се обаче в тази посока?

Това го повтарям от две години. Не се работи, не усвояваме фондове. Ние практически финансираме строителството на магистрали в Германия, казвам го най-отговорно.

От датата на членство в ЕС досега България по новите програми е усвоила по-малко отколкото е внесла. И тук за нас най-голямата криза е нашето правителство, не друго.

* Материалът не е препоръка за покупка или продажба на акции