Ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" настоява финансовият министър Симеон Дянков да даде обяснение за коментара си, че не препоръчва на студентите Алма Матер. Това се казва в декларация, разпространена от първия български университет.

"Очевидно доволен от успеха на прогнозите си във финансовата сфера, министър Дянков си позволява на същата среща да дава и съвети в сферата на образованието и науката. Ако един министър в Съединените щати, където министър Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч", смята ръководството на Софийския университет.

В декларацията се казва още, че подобна сериозна оценка от устата на един вицепремиер нанася сериозни щети на първия български университет, който според хвалената от самия Дянков рейтингова система е на първо място в страната по почти всички професионални направления, в които обучава студенти.

Ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" признава, че е сгрешило в прекалената си доверчивост към обещанията и професионалните прогнози на министър Дянков.