Последните данни за американския търговски дефицит бяха изненадващо добри. През октомври дупката във външната търговия на САЩ се сви до най-ниските си нива от 9 месеца насам, достигайки 38.7 млрд. долара.

 

Според данните на американското министерство на търговията износът се е повишил с 3.2%, до 159 млрд. долара, а вносът е намалял с 0.5%, до 197 млрд. долара.

 

Тъй като търговският баланс е важна компонента на Брутния вътрешен продукт, тези данни ще се отразят и на растежа на икономиката на САЩ.

 

Дори политически взривоопасната дупка в търговията с Китай намаля до 25.5 млрд. долара, от 27.8 млрд. долара през предходния месец. Китайският внос нарасна, което дава на американските политици повод да се надяват, че експортно насочената икономика на азиатската страна ще стане по-малко експортна и по-зависима от САЩ. Американският износ за Китай достигна рекордните в историята 9.30 млрд. долара.

 

Каква обаче е реалната причина за тези така оптимистични за американската икономика данни. Според MarketWatch това е соята. Все още няма консолидирани данни за последните месеци, но през първата половина на 2010 г. почти 10% от американския износ за Китай е соя, като това е и най-голямата компонента на експорта, следващата е самолети и авиационна техника.

 

В същото време най-важната компонентната, съставляваща около 9% от американския внос от Китай са лаптопите и нотбуците. Разбира се голяма част от тези компютри работят със схеми проектирани в САЩ, но фактът че Америка изнася соя, за да получи лаптопи остава.