Японският гигант в областта на електрониката Sony ("Сони") ще намали персонала в своите заводи по света с 10 000 души до края на годината във връзка с преструктурирането на редица дейности, съобщи японският икономически всекидневник "Никкей".

Тези съкращения ще засегнат 6% от общия брой на работниците и служителите, който в края на март беше 168 200 души.

Преди няколко седмици новият президент и генерален директор на "Сони" Кадзуо Хираи даде да се разбере, че предстоят съкращения в компанията във връзка с очаквания за годишни загуби на стойност 220 милиарда йени (над 2 милиарда евро), като през изтеклата на 31 март финансова година тя е била 95 милиарда йени (900 милиона евро), пише БГНЕС.

Половината от съкращенията в Япония и в чужбина ще са свързани с прекратяване на някои производствени дейности, а другата половина е с цел да се намалят разходите.

Част от ръководителите на компанията, включително председателят на борда на директорите Хауърд Стрингър, ще се лишат от своите бонуси за финансовата 2011 г.

В днешната търговия акциите на компанията стартираха с понижение от около 3%, но в крайна сметка след изнесената информация за предстоящите съкращения се повишиха с 0,6%.