Sony съобщи, че данните за кредитните карти на потребители на PlayStation в целия свят може да са били откраднати, което е принудило компанията да затвори своята PlayStation мрежа през последната седмица, прекъсвайки достъпа на 77 милиона потребителски акаунта.

Sony заяви, че някои услуги може да бъдат възстановени след една седмица. Но експерти от индустрията съобщиха, че мащабите на нарушението са зашеметяващи и може да струват на компанията милиарди долари.

От японския производител на конзоли обявиха, че нямат пряко доказателство, че информация за кредитните карти е открадната, но "не могат да изключат тази възможност." Компанията е наела външна охранителна фирма да проведе разследване.

Sony затвори мрежата си миналата сряда, след като заяви, че сметки, имена, рождени дати, имейл адреси и друга информация са бил компрометирани за някои играчи в предходните дни.

Ако нарушител успешно е откраднал данните за кредитните карти в мрежата на
Sony, обирът ще се нареди сред най-големите в историята.

Последните големи хакерски удари включват кражбата на 130 милиона номера на карти от оператора на платежни системи Heartland. Около 100 милиона сметки бяха компрометирани в мрежата на Ти Джей Екс, веригата, която притежава търговците на дребно TJ Maxx и Marshalls, а 42 млн. номера на карти бяха откраднати от опериращата на Източното крайбрежие верига за хранителни стоки Hannaford.

В Ponemon институт, изследователската компания за информационна сигурност, са изчисли, че разходите след пробив на данни, включващ злонамерено или престъпно деяние са достигнали средно $ 318 за акаунт през 2010 г., което е рекорд и е с 48% над сумата от предходната година.

Това означава, че потенциалните загуби на Sony след хакерската атака срещу PlayStation може да надминат 24 млрд. долара.