Много повече пари трябва да бъдат наливани в страните, които са най-засегнати от дълговата криза в Европа. Строгите мерки, които Германия изисква от държавите, са не само неефективни, но и могат да доведат до истинско бедствие. Мнението е на милиардерът - филантроп Джордж Сорос, изказано в интервю за германският Der Spiegel.

В него Сорос изразява адмирациите си към усилията, които канцлер Ангела Меркел полага като лидер, но за съжаление, посоката, в която тя води останалите страни, е грешна. За да се разреши дълговата криза, трябва да се възприеме тактика в две стъпки. Първата включва икономии и структурни реформи, а втората изисква щедри стимули за икономиката. Без стимули европейските икономики ще влязат в спиралата на дълговете, което е изключително опасно, посочва Сорос.

За да се доказват пред Германия, страните с големи дефицити ще трябва да свият бюджетния си дефицит и да намалят заплатите в страната. В слаба икономика печалбите са ниски, приходите от данъци и такси са незадоволителни, което допълнително задълбочава проблемите. Пазарът не поправя сам своите ексцесии. Когато има дефицит на търсене, държавата трябва да се намеси, за да стимулира икономиката.

Сорос изтъква, че Германия бе първата страна, която наруши правилата на еврозоната и за това не бива да е толкова сурова с останалите. Германците не са толкова невинни, колкото им се иска. По отношение на Гърция, трябва да се прави разлика между нея и останалата част от еврозоната.

Гърция е специална случай, в който всички решения, които са били вземани до сега, са били грешни. В същото време Испания пукна имотния си балон, но след това съотношението на дълговете й остана доста по-ниско от това на Гърция.

Грешките на политиците в миналото не са толкова голям проблем, колкото сегашните наказателни лихви, които държавите в затруднение плащат. Германия подхвана спасителна операция с наказателни лихви, което със сигурност ще доведе до нарастване на задлъжнялостта на Гърция.

Пред Spiegel Сорос прави сравнение между спасяването на Гърция и влаченето на автомобил на буксир. Вие трябва да въртите волана на колата в посоката, в която се движи теглещата кола. Едва когато установите контрол над колата си може да изберете друга посока на движение. Ако вземем 25-годишния бум на глобалната икономика и внезапната криза от 2008 година. Финансовите пазари колабираха и те трябваше да получат бърза помощ от правителствата. Европейската криза е пряко следствие на катастрофата от 2008 година. Тази криза все още не си е отишла и ще мине още доста време, преди да успеем да овладеем контрола над нещата, за да имаме право да завъртим волана в желаната от нас посока, казва Сорос.