Известният финансист Джордж Сорос възроди призрака на 1998 г., когато руската икономика фалира по външния си дълг. В статия за февруарското издание на The New York Review of Books той коментира, че санкциите нанасят на Русия много по-големи щети от очакваното.

Сорос е наясно с руската икономика. Той от доста време съветва Москва да спре финансовата поддръжката за рублата. Русия похарчи над 40 млрд. долара, свивайки валутните си резерви до 338 млрд. долара, за да ограничи поевтиняването на валутата си.

Въпреки това рублата достигна рекордни дъна срещу еврото и долара и днес рязко поевтинява с 0.85%, до 62.5668 USD/RUB и с 1.34%, до 73.8055 EUR/RUB, в първия работен ден след коледните празници.

Сорос отбелязва, че Русия изчерпа своите валутни резерви през 1998 г. и това доведе до фалит по нейните дългове, който пък предизвика сътресения в световната финансова система.

"Този път рублата падна с повече от 50%, инфлацията се ускорява, а лихвените проценти се повишиха до нива, които тласкат руската икономика в рецесия," описва той настоящата ситуация. "Голямото предимство на Русия днес в сравнение с 1998 г. е, че тя все още има значителни резерви в чуждестранна валута."

Според Сорос руският президент Владимир Путин се стреми да възстанови Съветския съюз, но е обречен на неуспех. Последният икономически ход на Кремъл да създаде митнически съюз с малките икономики по границата си, трябва да е нещо като алтернатива на еврозоната. Но реално няма как да се превърне в такава. А сближаването с Китай тласка Русия по-близо до Запада, тъй като китайската икономика постепенно се либерализира.

Финансистът смята, че Путин е подложен на силен натиск, въпреки влиянието, което упражнява над Германия, благодарение на "Газпром". Германската икономика е зависима от руския природен газ.

"Европа трябва да се събуди и да признае, че тя е под атака от Русия", пише Сорос. "Подпомагането на Украйна трябва да се счита за разход за отбраната на ЕС".

Джордж Сорос не е единственият, който смята, че положението на Русия се влошава. Рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на руския външен дълг до "BBB-" с негативна перспектива.

В същото време цената на застраховката за неплатежоспособност на Русия достигна 577 базисни пункта. Така страната се нарежда на 4-то място в света по риск от фалит, непосредствено след Украйна.