В сегашното си състояние световната финансова система се характеризира с гибелна асиметрия, пише известният инвеститор Джордж Сорос във вчерашния брой на в. "Файненшъл таймс" в навечерието на 79-ата годишнина от "черния вторник", когато Уолстрийт преживя крах на 29 октомври 1929 година, който пък сложи началото на Великата депресия, най-голямата икономическа криза на 20 век.

Финансовите власти на развитите страни носят отговорността и независимо от цената ще направят необходимото, за да предотвратят колапса на системата, отбелязва Сорос и допълва, че те обаче слабо се интересуват от съдбата на страните в периферията.

Като резултат за тези страни системата предлага по-малко стабилност и закрила спрямо страните в центъра. Тази асиметрия, която се пази зорко с правото на вето в ООН, се вижда в Международния валутен фонд (МВФ), обяснява защо през последните 25 години на 20-ти век САЩ успяха да натрупат огромен търговски дефицит по текущата си сметка, допълва Сорос.

"Вашингтонският консенсус"  наложи  строга пазарна дисциплина на страните от периферията на световната икономическа система, но не и на самите Съединени американски щати, отбелязва Сорос.

Мерките на МВФ за предоставяне на кредити, включително и на страни от Източна Европа, заслужават да бъдат приветствани, но те са недостатъчни и закъснели.

Според Сорос трябва да се създаде "по-мащабна и гъвкава международна система за предоставяне на пакет мерки, който ще донесе увереност на световните пазари.

* Източник БТА