Семейният хедж фонд на милиардера Джордж Сорос, Soros Fund Management, намалява експозициите си в американски акции и насочва инвестициите си към Европа и Азия.

Фондът, който управлява почти 30 милиарда долара, е преместил само през четвъртото тримесечие около 2 милиарда долара към компании в Азия и Европа, съобщава Bloomberg. Базираното в Ню Йорк дружество е реализирало доходност от около 8% през миналата година.

Сорос не е сам в излизането си от американските пазари. На фона на рекордните нива на фоновите индекси в Ню Йорк и перспективата за повишаване на лихвените нива от Фед, редица други инвестиционни фондове ребалансират позициите си, търсейки по-високия риск и печалби извън САЩ.

"Очакваме европейските и японските пазари на акции да превъзхождат САЩ през следващата година," пише в писмо до инвеститорите, Леон Куперман, който ръководи Omega Advisors,

Ключов фактор в изместването на инвестиционния фокус е политиката на Европейската централна банка, която ще стартира програма за количествени улеснения в размер на 60 млрд. евро месечно през март.