Международната рейтингова агенция Standard&Poor's понижи кредитните рейтинги на някои от най-големите банки в света при преразглеждането на оценките в съответствие с новата си методика за оценка, съобщиха агенциите.


Общо 37 големи банки бяха засегнати от този ход, включително и американските банкови гиганти. Рейтингите на Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, J.P. Morgan, Wells Fargo бяха понижени поне с по един пункт. Това доведе до поевтиняване на акциите им между 0.3 и 1 процент. Standard&Poor's съобщи, че ще има нова оценка след 90 дни.


Кредитните рейтинги на повечето европейски банки останаха непроменени. Снижени са оценките за няколко водещи британски банки – Barclays, HSBC, Lloyds и RBS, както и на испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria и швейцарската UBS.

Повишени бяха рейтингите на китайските банки, за да се отчете правителствената поддръжка, която намалява възможността за фалит.


Както отбеляза рейтинговата агенция, новите критерии за оценка отчитат промените в глобалните финанси и ролята на правителството и централните банки по света. Днес рейтинговата агенция ще даде повече подробности за решението си.

 

Рейтингът на Bank of America беше снижен до “A-” от “A”, както и поделенията Countrywide и Merrill Lynch. Анализатори коментират за AP: понижението на рейтинг никога не е било нещо добро, но този път то може да се окаже особено вредно за Bank of America.

Във втъорник пазарът вече спекулираше дали кредиторът има достатъчно капитал да издържи на нова криза в САЩ или задълбочаване на европейските проблеми. От самата банка признават, че намаленият рейтинг може да има негативен ефект върху ликвидността й и възможността да получава достъп до кредитните пазари.

След понижаването на рейтинга може да се наложи да се заделят повече средства за провизии на деривативните контракти. Ще е нужно като цяло да се заделят повече активи като залог, което се отразява негативно на печалбите и ликвидността.

Рейтингът на Citigroup също е свален на “A-” от “A’’, същото важи и за Goldman Sachs. JPMorgan Chase падна до “A’’ от “A+”. През последните месеци JPMorgan Chase отне от Bank of America първото място в банковия сектор в САЩ.

Новият рейтинг на Morgan Stanley е “A-”, на Wells Fargo “A+”, на доверителната банка Bank of New York Mellon “A+”.

Рейтингът на няколко големи европейски банкови институции като Credit Suisse, Deutsche Bank, ING и Societe Generale не беше понижен, но рейтинговата агенция отправи предупреждение, че перспективата е негативна.