"Голямата базука" в плана за излизане от дълговата криза, а именно Европейският фонд за финансова стабилност, бе порязан от рейтинговата агенция Standard & Poors. Късно снощи тя понижи дългосрочния кредитен рейтинг на ЕФФС от AAA на AA+. Това бе очаквано, след като в петък S&P понижи рейтингите на 9 европейски държави, които участват във фонда. Въпреки това новината има силно негативен ефект върху инвеститорите, тъй като надеждите, които се възлагат на този фонд за спасяването на Европа са изключително големи, а с понижаването на рейтинга става по-трудно за фонда да набира капитал от инвеститорите.

В момента ЕФФС има капацитет от € 440 млрд. , които според ръководството на фонда са достатъчни за обезпечаване на нуждите от помощно финансиране в Европа. Фондът има дълг от € 19 млн. по линия на емитирани ценни книжа, а за днес е насрочен аукцион за 6-месечни облигации.

Фондът за финансова стабилност бе създаден от 17 държави през май 2010 година с цел да предостави заеми на Ирландия и Португалия. Помощ от него очакваше и Гърция за втория си спасителен пакет.

В изявление ръководството на фонда опита да успокои пазарите, че възможностите за заемане на ресурс не са повлияни от промяната на кредитния рейтинг, особено що се отнася до краткосрочните заеми. Подобно становище изрази и германският канцлер Ангела Меркел, според която няма основания да се смята, че страните, които гарантират за фонда, са по-малко способни да изпълнят ангажиментите си, отколкото това бе преди промяната на рейтинга.

Случилото се ще увеличи натиска върху ЕЦБ, която според някои икономисти трябва да се включи по-активно в усилията за спасяване на Европа от дълговата криза. От изявление на президента на банката Марио Драги снощи стана ясно, че Европейската централна банка ще продължи да отстоява позициите си на ненамеса. Драги призова страните от еврозоната да побързат с изпълнението на ангажиментите, които поеха след стратегическата среща на европейските лидери през декември.