Рейтингът на България може да се промени в посоката надолу, ако политическата обстановка в страната се влоши и бъде застрашен настоящия модел на икономическа стабилност. Такава опасност засега няма, пише в анализ агенция Standard & Poor’s, разпратен до медиите от пресцентъра на министерство на икономиката.

 

Анализът е озаглавен „Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?“ и в него се обръща внимание на ключовите показатели, които дават основание за стабилна перспектива пред рейтинга на страната, който е BBB/A-2 след последното потвърждение през декември.

 

България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз. Анализаторите на S&P посочват, че в продължение на четири години у нас са провеждани мерки за икономии, благодарение на които бюджетният дефицит бе намален с 3 процентни пункта – от 4,3% от БВП през 2009 година.

 

Постигнатият дефицит от 0,45% от БВП на касова основа в края на 2012 година означава преизпълнение на заложеният целеви дефицит от 1.3%.

 

От S&P обръщат внимание и на това, че външната позиция на България се подобрява. По изчисления на експертите на агенцията, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 година до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 година от 14% през 2008 година), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щатски долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

 

Частната агенция, на която България плаща, за да получи рейтинг, се впуска и в коментари по политически въпроси, противопоставяйки позициите на ГЕРБ и БСП по данъчни и икономически въпроси. От S&P обръщат внимание, че управлявалата до сега партия смята да запази досегашния курс по поддържане на стабилност, докато Българската социалистическа партия иска да премахне плоския данък и да въведе прогресивен данък.

 

"Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести", пише в анализа на рейтинговата агенция и продължава: "Например изглежда, че БСП е за възобновяване на спорния проект за атомна електроцентрала „Белене“, който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ".

 

Експерите на S&P смятат, че тарифите на комуналните услуги бяха причина за протестите и е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.