Още един показател за свиването на икономическата активност в страната лъсва в последната сводка на Националния статистически институт за производството и доставката на горива и енергия в страната. Дизеловото гориво, което е основното използвано от малкия бизнес и в търговския транспорт, намалява като потребление в традиционно интензивния месец юли.

Доставките са спаднали с 2.3% спрямо предходния месец юни до 129 хил. тона. В сравнение с месец юли миналата година доставките са с 5.1% по-малко, което следва свиването в търсенето.

Увеличило се е обаче търсенето на безоловен бензин. Доставките на този вид гориво са скочили с 6.5% до 49 хил. тона през месец юли. Това е с 14% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Местното производство на безоловен бензин възлиза на 146 хил. тона през юли, което е със 7% повече, спрямо произведеното през предходния месец.

От произведените през месец юли 4 033 ГВтч. електроенергия, доставена до потребители в България е 2 683 ГВтч, което показва какъв е ресурсът от произведена електроенергия за износ. През горещия месец юли, в който бяха регистрирани рекордни температури, се наблюдава ръст на доставките на ток от 9.6% спрямо предходния по-хладен месец юни.

Даните на Националния статистически институт дават основание да се предположи, че и тази зима много домакинства ще заложат на отоплението на твърди горива. Доставените въглища и дървесина за огрев само през месец юли възлизат на 3.143  млн. тона, което е с 60.1% повече, отколкото през предходния месец. Добитите твърди горива за месеца са с 63.8% повече от предходния и възлизат на 2.965 млн. тона.

Разбира се, в тези количества се вместват и доставките за ТЕЦ-овете, при които обаче сезонните колебания в търсенето не са толкова резки, ето защо може да се предположи, че значителният скок в доставките се дължи на търсенето от страна на по-малките потребители.