За първи път от шест години насам българската индустрия бележи сериозен спад през месец август. В сравнение с август 2007 г. общото промишлено производство през август 2008 г. намалява с 6.2%, като производството в преработващата промишленост е с 6.3% по-малко.

В добивната промишленост намалението е с 3.7%, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода 7.5%. Когато поставих този въпрос в парламента ми отговориха, че понеже август бил ваканционен имало колебания. Само че същия този август последните шест години индустрията растеше. Още повече, че зарази потока от туристи би трябвало търсенето да е високо.

Смятам, че отговорната политика в икономиката трябва да следва принципа "очаквай най-доброто, готви се за най-лошото". Има реална опасност 2009 да се получи спад в икономиката, дори рецесията не е изключена.

Къде са мерките на правителството? В парламентарната зала Орешарски сподели от трибуната, че имал готов антибиотик за икономиката, но не се взимал предварително. Защо обаче, трябва да чакаме положението да е за антибиотик? Не е ли момента да дадем витамини на българската икономика, за да не се стига до антибиотици?

До края на годината могат да се предприемат поне следните мерки:

    * намаляване на осигурителната тежест с 10 процентни пункта. В момента това е най-голямото данъчно-осигурително плащане. Едно по-сериозно намаление ще остави повече пари в хората
    * премахване на данъка върху дивидентите с цел привличане на инвеститори
    * намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10%, като стимул за развитие на средната класа
    * целият излишък да отиде в сребърния фонд, като източник на стабилни нови постъпления

Ако тези мерки се предприемат веднага, през 2009 г. може да се намали ставката по ДДС от 20 на 18%, а ако има излишък в бюджета от 20 на 15%.

* Материалът е взет от личния блог на Мартин Димитров, политик от СДС, депутат и бивш евродепутат.