До юни трябва да има балансиращ пазар на електроенергия, това стана ясно на извънредна пресконференция в енергийното министерство.

 

На балансиращия пазар енергията се купува и продава съответно на цена за недостиг и цена за излишък. За потребител на електрическа енергия цената за недостиг се отнася за случаите, когато потреблението е по-високо от заявеното, а цената за излишък - когато е по-ниско. Отклоненията се компенсират с енергия, закупувана, съответно продавана на балансиращия пазар.

 

Чрез балансиращия пазар би трябвало да се подобри финансовото състояния на Националната електрическа компания. На въпрос на Дарик дали по този начин ще се удържи увеличението на цената на тока, за което настояват всички по веригата, министър Драгомир Стойнев отговори, че цената на тока се решава единствено от ДКЕВР.

 

До скоро министър Стойнев коментираше, че не вижда основания за промяна на цената на тока до края на годината, но този път само отбеляза, че балансиращият пазар е трябвало да бъде въведен преди две години.

 

Така и не стана ясно какви са задълженията на НЕК. Към този момент Драгомир Стойнев бе категоричен, че дружеството няма да фалира.

 

Енергийният министър каза още, че строителството на Южен поток на българска територия трябва да започне тази година. Стойнев бе категоричен, че трябва да се разработи финансов механизъм за компенсиране на страните по проекта, ако той бъде включен в санкции на ЕС към Русия.