Ако искат да запазят обичта на симпатизантите си, политиците трябва да строят не толкова магистрали и пречиствателни станции, колкото стадиони, площадки за състезания и фитнесцентрове.

Оказва се, че висок процент от хората, които се интересуват от политика и имат намерение да гласуват на предстоящите избори, са и страстни спортни запалянковци и имат членска карта от някоя спортна организация. В същото време оценката, която поставят на условията за спортуване в града, в който живеят, е малко над Среден 3.50.

Ето защо в предизборните си послания кандидатите за кметове и за президент е хубаво да не оставят спорта на последно място в листата си с обещания.

Според последните данни от онлайн допитването, което провеждат Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ, основните политически сили, които са заявили желание да участват в изборите тази есен, имат по над 10% "спортисти" сред симпатизантите си. От привържениците на ГЕРБ 13.1% са членове на някаква спортна организация, в БСП феновете са 12.4%, а в Синята коалиция делът на хората с пристрастия към спорта е 12.2%.

Най-много спортни активисти има сред симпатизантите си Партия АТАКА, където всеки пети членува и в някоя спортна организация (20.6%). Впечатляващи са и данните за ДПС и ВМРО. Там с подобен статус са 18.3% от привържениците на политическите им каузи.

От всички 24 471 анкетирани (до четвъртък включително), 3 073 души членуват в спортен клуб или организация. Почти 20% са млади хора на възраст до 29 години. Прави впечатление и че повече от 14% от феновете не само на спорта, но и на политиката, са хора на високи ръководни и изпълнителски длъжности или управители на фирми.

БГ-мамите, които никога не бива да бъдат пренебрегвани, са цели 6.2% от групата на избирателите, които очакват обещания за по-добри условия за спорт, при това не само за децата им.

А ето и какви оценки дават хората на възможностите за спорт, отдих и развлечения в градовете, в които живеят. Варна получава оценка Много добър 4.86 по шестобалната система и с това оглавява класацията за най-доброто място, на което можеш да развиваш спортните си таланти. Плътно след нея се нареждат Бургас, Благоевград, Стара Загора и София.

Най-зле е положението във Видин, където хората поставят оценка Слаб 2.98 на възможностите за спорт, отдих и почивка. Може би кандидатите за кметове там трябва сериозно да помислят за благоустрояването на спортните съоръжения из дунавския край или поне за подкрепа на местните клубове, който иначе са доста известни, особено в дисциплините борба и кану-каяк.


Изследването на Уеб рисърч и ЕСТАТ ни подсеща, че политиката и спорта имат две много основни характеристики и това са дисциплината и верността към каузата на дадената организация. Принципно, когато притежаваш тези качества, ти ги упражняваш навсякъде.

Ето защо в тези 12.6% от хората, които ще гласуват на изборите и членуват в спортна организация, партиите трябва да виждат едно голямо предизвикателство - да ги спечелят и като твърди симпатизанти.

Такива, които дисциплинирано ще гласуват за тях на избори и няма да се отчайват лесно от неуспеха, защото както и на зеления терен, и на избори мачът може да се окаже загубен, но шампионатът тепърва предстои.


*Данните са от онлайн анкетно проучване в периода 22 юли – 25 август 2011 г. и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.