Процедурата по мярка „Технологична модернизация” от ОП „Развитие на конкурентоспособността” спират. Договорите със 142 фирми на стойност 97 млн. лева няма да бъдат подписани. 

Това каза ръководителят на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”в Министерство на икономиката и енергетиката Ели Милушева. Според нея има реален риск от финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период 2014-2020, който риск никой не може да си позволи на практика към днешна дата”.  

Тя заяви, че решението за спиране на „Технологична модернизация” има за цел да защити държавните интереси и интересите на фирмите. Средствата от процедурата ще бъдат пренасочени към резервни проекти по процедурите „Енергийна ефективност” и „Иновации”.  

Днес със съжаление и с ясна отговорност заявявам категорично, че тези договори няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган”, подчерта Милушева, цитирана от Фокус. Тя съобщи, че е издала решение за отмяна на предишно свое решение от 23 май 2014, с което е одобрила доклада на оценителната комисия. 

„След публикуването на доклада на 23 май в управляващия орган постъпиха безпрецедентно количество жалби и сигнали за нередности при процеса на оценката, включително и такива, представляващи престъпления, за които съм уведомила ДАНС и прокуратурата”, каза Милушева. Разпредена е повторна проверка, извършена от отдел „Законодателство, вътрешен контрол и нередности”, която е показала, че са установени нарушения при оценката на проектите. 

Сред нарушени са принципите на равнопоставеност, процедурите и вътрешните правила, които водят до отмяна на класирането. Крайният срок за подписването на договорите е 30 юни.