До есента няма да има маршрутки в София, каза за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че през лятото изтичат договорите на превозвачите и те няма да бъдат подновявани. Вместо това ще се движат нови и модерни по-малки автобуси, които ще обслужват важните трасета в София и основно ще бъдат довеждащи линии до градския транспорт.

Фандъкова обясни, че това се предвижда да залегне в нова цялостна транспортна схема, която се изготвя в момента. Новата транспортна схема предвижда основните трасета в София да се обслужват изцяло от сега съществуващия градски транспорт, каза още Фандъкова. „Да се направят линии, които да бъдат свързващи, довеждащ транспорт, но не само до метрото, а и до останалите линии на градския транспорт", обясни тя.

Това ще бъдат по-малки автобуси, в които ще има и седящи и правостоящи места, но ще са по-удобни от сегашните бусове, уточни кметът. Сред новите конкурсни условия, които се подготвят, ще бъде да имат климатици, достъпност за хората с увреждания и майките с колички.

Кметът Йорданка Фандъкова даде конкретен пример: човек, който живее в Люлин, но работи в Младост, благодарение на довеждащите линии до метрото ще може да стига до работа за 15-20 мин. Такъв довеждащ транспорт ще има в цяла София. В новите автобусни линии таксуването ще е като в градския транспорт, обясни още кметът. Ще се използва освен картата за цялата градска мрежа, нормален билет или комбиниран билет.

Те вероятно ще имат определени спирки или ще ползват съществуващите такива на градския транспорт, а няма да бъдат спирани като маршрутни таксита.

Като причина за промените, Фандъкова посочи, че самите оператори на маршрутките постепенно се отказват от изпълняването на тези курсове. Тя допълни, че има вече десет съкратени линии и заявления за още десет, които да бъдат съкратени. „В момента, особено в часовете пик тези транспортни средства са много неудобни за хората, които са вътре, а създават и много голям риск за движението и всеки шофьор в София знае за какво говоря", коментира Фандъкова.

Кметът обясни, че договорите с маршрутките са подписани преди седем години, но този начин на работа вече е остарял. В момента в София всеки ден пътуват 380 микробуса по 38 маршрутни линии.