Министерството на околната среда и водите спира временно изпълнението на проекта за водния цикъл на Сливен, който се финансира от Оперативна програма "Околна среда".

Причината за спирането са множество публикации в местни и национални медии през изминалия месец за злоупотреби с европейски и общински средства в Сливен. Въпросът е отнесен и до Европейската комисия и Европейския парламент, придобивайки по този начин международни измерения, и заплашва репутацията на страната и усилията на администрацията да гарантира доброто финансово управление на европейските фондове, съобщават от министерството.

Решението за временното спиране на проекта цели разясняване на всички факти и елиминиране на съмненията за начина на възлагане на договорите и разходване на европейските средства в Сливен.

На общината са дадени указания за преустановяване изпълнението на всички дейности по проекта, включително и извършване на строителни работи. Неизпълнението на тези указания ще доведе до прекратяване на договора за безвъзмездна финансова помощ.

Проектът за водния цикъл на Сливен предвижда изграждане и реконструкция на съществуваща водоснабдителна и канализационна мрежа и е на стойност 52 млн. лева, от които 39 млн. лева, финансирани със средства от Европейския съюз и националния бюджет.