Предложението на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов за драстично намаляване таксите на маршрутки и междуградски линии предизвика сериозна дискусия в Столичния общински съвет. Съветниците върнаха доклада за преразглеждане, главно заради възражения от страна на представителите на БСП.

Христов предложи таксата, която заплащат маршрутките на общината, от 50 лв. да стане 10 лв., а на междуградските линии – от 140 лв. на 20 лв.

По думите му, това е антикризисна мярка заради петдесетпроцентното намаление на пътникопотока и би обвързало маршрутните превозвачи да не вдигат цените.

Христов обясни, че превозвачите дължат 600 000 лв., които ще бъдат платени разсрочено през тази година, ако се сключи исканото споразумение.

Съветниците от БСП заявиха, че е недопустимо да се намалява таксата на превозвачите, а да се увеличава тази на детските градини. Гласуването на тази такса също беше сложно.

Общинският съвет, обаче, прие програмата за благосъстояние на децата. Сред основните приоритети е да се намали броят на деца, отглеждани в институции, и да се ограничи експлоатацията на малчугани. Цели се и намаляване броят на децата, пострадали при пътно-транспортни произшествия.