През изминалата седмица станахме свидетели на рекорден спад на цените на петрола и на бензина. Не е ли време да стигнем до извода, че петролният балон се спуква?, питат експерти, цитирани от Асошиейтед прес, предаде БТА.  Засега е рано да се твърди, че най-лошото е зад гърба ни, коментира пред Асошиейтед прес издателят и главен анализатор на бюлетина Ойл прайс информейшън сървис Том Клоза. Лекомислено би
било да твърдим, че една седмица показва тренда, допълни Клоза.

Ако това не е раздуване на балона, то е добро негово факсимиле, написа в седмичния си коментар анализаторът и дилър Стивън Шорк. Има вероятност да наблюдаваме повторение на началото на разпродажбите на ипотечните снижа от началото на август миналата година. Времето ще покаже. Но вече не се водим настроението на биковете. 

Спадат на цените на петрола може да окаже мигновено влияние на пазара, тъй като собствениците на бензиностанциите, изгарящи от желание да си върнат клиентите, разглеждат възможността за
изпреварващо понижение на цените.

Според данни на Американската автомобилна асоциация цената на един галон /3.8 литра/ обикновен бензин в петък миналата седмица е спаднала до 4.105 долара. Цената на  дизеловото гориво се е понижила до 4.842 долара за галон. Представител на асоциацията очаква спад на средната цена до 4 долара за галон и дори до по-ниски нива до няколко седмици.    Потребителите пък продължават да се възмущават от невижданите високи цени на бензина и в потребителските им навици настъпват необратими промени.

Щом цените на бензина превишиха 4 долара за галон, американците минаха на по-икономични коли. В САЩ продажбите на ванове и джипове спаднаха с близо 18 % за първата половина на годината, а на автомобилите от малките класове се увеличиха с над 10 %.
Повечето търговци на петрол продават и купуват фючърси, като се ориентират от техническия анализ и се опитват постоянно да следят къде е равнището на траен баланс. От тази гледна точка, според швейцарския анализатор Оливие Жакоб, фючърсите на Нюйоркската търговска борса "са в голяма беда". Има смисъл да
се купува, само ако дълбоко вярваме в 200 долара за барел, в противен случай е най-добре да сме предпазливи, коментира Жакоб.

Ако купувачите на петрол усетят, че спадът е отишъл твърде далеч, то ефектът ще бъде почувстван от всички почти незабавно.