Възможно е да се прехвърлят средства от Оперативна програма “Околна среда” към ОП “Регионално развитие“, макар че все още не са обсъждани варианти за пренасочване на суми. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, по повод идеята на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Преди дни строителният министър се похвали с високата усвояемост по програмата за регионално развитие и каза, че след 2012 година тя ще бъде заплаха за другите програми и ще взема пари от тях.

Промените в регламента за структурните фондове, които Европейската комисия направи след началото на финансовата криза, позволяват да се прехвърлят до 10 процента от всяка оперативна програма за друга. Днес министър Караджова подписа договори за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на депа за битови отпадъци в Ботевград, Правец и Етрополе.

Караджова обясни, че целта на правителството е оптимално да се изразходват средствата по всички оперативни програми. “Ако в резултат на анализите се окаже, че една или друга програма не би могла да усвои средствата до края на периода, съответно може да бъде направено такова прехвърляне, разбира се, с последващо заместващо финансиране. Тоест при всички положения регионалните системи за отпадъци ще бъдат осигурени”, коментира министърът.

Караджова обясни още, че очаква до края на годината да бъдат подписани договори за изграждане на системи за управление на отпадъците и с Видин, Перник и регион Бургас, като финансирането ще бъде съответно с по около 20 млн. лв. за Видин и Перник и 40 млн. лв. за Бургаски регион.

Екоминистърът обясни, че до момента са сключени договори с общини в размер на 27 на сто от общия размер на оперативната програма, а 6 процента от бюджета й са разплатени.  Цялата стойност на програмата е 3,5 млрд. лв. “Само за 2010 и 2011 година предвидените средства за инфраструктурни проекти, свързани с битови отпадъци, са на стойност 83 млн. лв.”, допълни екоминистърът.

Караджова уточни, че очаква още 500 млн. лв. да се разплатят догодина. По думите й системите за финансова корекция на проектите са огромно улеснение, което е създадено, защото без тях за 90 % от подадените проекти е трябвало нищо да не се плати.