ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От дългоочаквани събития допреди няколко месеца, срещите на Европейската и Британската централни банки все повече започват да се превръщат в рутина поради отсъствието на почти всякакви изненади във връзка с резултатите от тях.

По подобен начин преминаха и вчерашните заседания на монетарните институции, на които основните лихви в еврозоната и Великобритания бяха оставени на нива, съответно, от 1% и 0.50%, а в същото време коментарите от страна на ръководителите на централните банки също не предложиха нещо неочаквано.

Като малка изненада бяха приети единствено изявленията на президента на континенталната институция Жан-Клод Трише, според когото банката ще продължи да води изключително либерална политика за известен период то време. Тези коментари недвусмислено подсказват, че лихвите в еврозоната ще останат ниски, което на свой ред ще направи еврото по-слабо търсено от останалите му конкуренти на forex пазара, особено когато Федералният резерв започне серията от увеличения на своята основна лихва.

Въпреки отсъствието на значими изненади след края на срещите на Европейската централна банка и Bank of England, валутите на тези две държави поскъпнаха спрямо нискодоходните щатски долар и японска йена. Това покачване, обаче, беше по-скоро вследствие от доброто представяне на фондовите пазари и всеобщото търсене на по-рискови и носещи висока доходност активи, отколкото от някакви фундаментални фактори, които да бъдат в подкрепа не еврото и паунда.

Свидетелство за това можем да получим и поглеждайки към движенията на двете валути спрямо т.нар. стокови долари, по отношение на които и единната валута, и стерлингът регистрираха силен спад.

Подкрепа за щатския долар днес могат да окажат някои следени отблизо новини за САЩ, като с най-голям интерес се очакват данните за продажбите на дребно и предварителните стойности на потребителското доверие на Мичиганския университет за юни. И двата индикатора показват какво е настроението на американското население по отношение на възстановяването на икономиката, като това е от особено значение за темповете на растеж, имайки предвид, че потребителските разходи съставляват над 70 процента от Брутния вътрешен продукт.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.1978; High – 1.2141; Low – 1.1957; Close – 1.2122

 

Въпреки силното покачване вчера това движение може все още да бъде разглеждано по-скоро като корекция на низходящия тренд. При продължаване на ралито първата краткосрочна съпротива е разположена при 1.2215, следвана от 1.2326.

Подновяване на спада минава през тест на 1.2072 и 1.1957.

 

GBP/USD

Open – 1.4525; High – 1.4716; Low – 1.4507; Close – 1.4712

 

Спрямо текущите нива предстои съпротивата на 1.4768, а неин евентуален пробив ще доведе до засилване на възходящия импулс със следваща цел при 1.4797.

От друга страна вчерашното движение отведе кабела в зоната на свръхпродажбите на по-ниските времеви мащаби. Това предполага, че можем да очакваме корекция на последната възходяща вълна, като при спад първата цел е 1.4606, а по-силно движение ще отведе паунд/долар към 1.4507.

 

USD/JPY

Open – 91.27; High – 91.47; Low – 90.83; Close – 91.30

 

Няколко дни поред долар/йена среща подкрепа от 200-дневната МА, като именно текущата й проекция при 90.92 е първата цел в посока надолу. При пробив ще последва засилване на низходящото движение към 90.52.

В посока нагоре предстоят съпротивите на 92.12 и 92.86.