* Обновена информация

Вече ще ядем българско кисело мляко по Български държавен стандарт /БДС/, след като министърът на земеделието Мирослав Найденов подписа стандарта за неговото производство. Той влиза в сила до две седмици.

Найденов обяви, че се обмисля вариант да се направят отделни щандове в големите магазини, където да се продават хранителни стоки, произведени по БДС.

Земеделският министър участва в работна среща по инициатива на премиера Бойко Борисов за възстановяване на държавните стандарти при производството на храни у нас.

Чрез Българския държавен стандарт се въвеждат изискванията и технологиите при производство на българско кисело мляко. Мирослав Найденов подчерта, стандартът е доброволен за производителите. Целта е да се даде възможността на хората да избират продукти, които да консумират, допълни земеделският министър.

До месец трябва да стане факт и БДС при саламуреното сирене. На срещата в Министерството на земеделието и храните присъстваха и млекопроизводители, които коментираха, че няма да се вдига цената на киселото мляко.

Производителят Димитър Зоров обясни, че в момента само две фирми произвеждат мляко според изискванията на Българския държавен стандарт.

Всички останали, които искат да използват наименованието българско кисело мляко, ще трябва да се впишат регистъра на патентното ведомство. Таксата по вписване в регистъра е 300 лв., обясни Константин Манев от ръководството на патентното ведомство.

Не може да има кисело мляко за девет стотинки, кренвирши за 2-2.30 лв. и хляб за 18 стотинки, ако се работи по Българските държавни стандарти, обясни още Мирослав Найденов.