В четвъртък ще заседава Националният съвет на БСП, Изпълнителното бюро и аз лично имаме готовност да поискаме вот на доверие, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на партията, на което е било обсъдено вътрешнопартийното напрежение, предаде БГНЕС.

 

Ситуацията в страната е изключително трудна. Правителството на г-н Орешарски бе създадено с една единствена цел – да възстанови демократичната държавност, да реши спешни и неотложни социални и икономически проблеми, каза Станишев.

 

Според него една от задачите на правителството е прекратяване на най-тежките порочни практики и наследство на управлението на ГЕРБ, които доведоха хората до мизерия и „забатачиха икономиката“.

 

В тази ситуация би било безотговорно да се подават оставки. Причината - това е най-мечтаният сценарий от Борисов и Цветанов, тъй като води до връщане на ГЕРБ на власт. Оставката на председателя на партията, продължи Станишев, означава предизвикването на вътрешнопартийна криза.

 

Абсолютно несъстоятелно се оценява тезата, че това ще укрепи правителството на г-н Орешарски, каза Станишев и подчерта, че ще се случи обратното – неговата оставка ще доведе до по-голяма криза.

 

За по-малко от 20 дни бяха реализирани мерки и действия, за които на ГЕРБ не им достигнаха 4 години. Много рязко се вдигна помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, това е част от предизборните ангажименти на БСП.

Второ, вчера беше обявено, че по поръчение на премиера и това стана в диалог с ДКЕВР, са подготвени законодателни промени, които дават нов модел на ценообразуване в енергетиката.

Не е имало сделка – нито политическа, нито икономическа, заяви председателят на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос за цената на партньорството с ДПС.