Лидерът на БСП Сергей Станишев се притеснява, че „театърът на правителството с „Лукойл" може да излезе извън контрол, да се създаде паника на пазара, което неминуемо ще доведе до увеличение на цените на горивата.

„Всеки театър може да излезе извън контрол, а започвам за изпитвам притеснения, защото не смятам за нормално държавата, правителството да не търси работещо решение с основна фирма, която освен това е монополист в определен сектор", коментира бившият премиер. Лидерът на социалистите допълни, че е притеснен, че може да се създаде паника на пазара. Станишев бе категоричен, че прогнозата му, че крайният резултат ще е повишаване на цените на горивата, остава. „И цената ще я платят хората – и от театъра, и от липсата на достатъчно отговорност и диалог от изпълнителната власт, винаги плащат хората", смята Сергей Станишев.

Агенция „Митници" отне лицензите на „Лукойл Нафтохим" и пристанище „Росенец" на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз. Шефът на „Лукойл България" Валентин Златев заяви, че компанията е законопослушна и спира работа, но тя няма проблем с отчетността. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец", става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране.

Златев каза, че криза с горивата няма да настъпи. Въпреки това предупреди, че може да се появят известни проблеми. Шефът на „Лукойл България" изтъкна, че те са единствен производител у нас на джет. Лидерът на социалистите заподозря, че зад хода на митниците се крие театър, но Валентин Златев бе категоричен, че никой не би си позволил „да устройва театър".

Премиерът Бойко Борисов отсече, че няма война между кабинета и рафинерията, а казусът е тест за неговите министри. Със заповед на премиера бе сформирана работна група, начело с икономическия министър Трайчо Трайков, която да следи ситуацията. Късно в петък бе взето решение за разблокиране на самолетно гориво от държавния резерв за седмица.