Здравният министър Стефан Константинов заяви, че представя „с нерадостни чувства" бюджета на здравното министерство за следващата година. Пред депутатите от четири ресорни парламентарни комисии, които се събраха на съвместно заседание, за да разгледат Бюджет 2011, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК, министърът посочи, че причината за това е, че според първоначалния проектобюджет ведомството трябваше да получи 570 млн. лв. от републиканския бюджет, в последствие обаче беше решено да се прехвърлят 340 млн. лв. от бюджета на здравната каса към министерството. Така вместо 910 млн. лв. ведомството му ще разполага с около 700 млн.

По този начин от републиканския бюджет за министерството ще се прехвърлят с около 210 млн. лв. по-малко през 2011 г. в сравнение с 2010 г. Константинов покани бившия здравен министър, сега депутат БСП, Евгени Желев, да му съдейства при преговорите с финансовия министър Симеон Дянков за повече пари в здравеопазването.

Ето какво си казаха по време на дискусията:

„Това, което аз като здравен министър искам да разчитам и имам уверението на финансовия министър, са 3 млрд. и 5 млн. лв. Ако вие помогнете да го убедим за още някой лев, добре дошъл. Но това е, което имаме", каза Константинов.

„Колега, аз съм на ваша страна, но цифрите, които тук се дават в три документа, са различни. За това искам да знам какво ще обсъждаме - 2 млрд. 992 млн., 3 млрд. и 5 млн. или 3 млрд. и 205 млн. лв., както излиза като съберете бюджета на касата, плюс вашия бюджет, който представихте. Излиза 3 млрд. 203 млн. лв. Висят 384 млн., трябва някъде да намерят покритие къде", заяви Желев.

„Общата сума е 3 млрд. и 5 млн. лв., както каза министър Константинов. Разликата е във ведомствените болници, които съответните бюджети по министерства. Това е разликата от 3 млрд. и 5 млн. лв. до това, което вие казвате", обясни от своя страна министър Дянков.