Ние битка с ръководството на БНБ не водим. Има закон, който трябва да се спазва. Стана ясно, че в този закон има пробойни, които са били използвани във времето на специалния надзор, коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея управителят на БНБ Иван Искров има моралното задължение да подаде оставка.

Стоянова е категорична, че промените в Закона за банковата несъстоятелност са необходими, защото вече няколко месеца съдът не се произнася и не обявява банката в несъстоятелност.

Пред Върховния административен съд се води делото на акционерите в КТБ срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза. Това дело трябва да приключи, за да може да започне делото пред Софийския градски съд за обявяване на банката във фалит.

"Имаме поредното определение на съда за отлагане на делото, поради това, че един от жалбоподателите не е представил още два екземпляра на жалбата, които трябва да бъдат връчени на определени лица”, посочи председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Тя подчерта, че "временният синдик ще бъде задължен да управлява делата на банката, да опазва нейното имущество. В предвидените от закона случаи да прави искане за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна," защото активите на КТБ са намалели с около 800 млн. лв.