Предприели сме мерки за защита интересите на НЕК по арбитражното дело с Атомстройекспорт за АЕЦ "Белене". Това увери министърът на икономикита и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изнесена от ГЕРБ информация. "Няма забавяне в решенията и няма забавяне на действията ни", категоричен е Стойнев.

Има отправени покани за разяснения по "Белене" и към Бойко Борисов, и към Трайчо Трайков, и към Делян Добрев, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти.

Правителството следва принципа да отстоява интересите на българската страна и да се води от тези интереси в рамките на всички действия, категоричен е Стойнев. Арбитражното производство и всяка информация, свързана с него, не може да се ползва безотговорно и непремерено публично. Такава е препоръката на НЕК и адвокатското дружество White&Case.

До приключване на производството трябва да бъдем прецизни по всички публични изявления. Това е единствената причина за нашата лаконичност.

"Ако трябва да сме честни в коментарите по повод кой се бави и кой работи, нека е ясно, че от февруари 2013 г. до май 2013 г. са били нарушени коректните отношения с White&Case. Истината е, че оказаните от него услуги в този период не са били заплащани. По мое разпореждане казусът е решен и нормалните отношения с консултанта са възстановени", добави министър Стойнев.