Оптимизмът на финансовите директори на най-големите британски компании е на най-ниско ниво от 18 години насам – съобщава вестник Guardian. Според изследване на одиторската и консултантска компания BDO, рискът за повторна рецесия в страната е 34% според водещите британски финансисти.

Сходен песимизъм финансовите директори са показали за последен път през пролетта на миналата година. Изследването се подкрепя от друг анализ на BDO, според който в началото на следващата година британската икономика ще спре да расте, а през 2011 г. ще навлезе в негативната територия.

Повторната рецесия може да възпрепятства плановете на правителството да намали разходите и да повиши данъците. Увеличава се натискът върху централната банка да вкара още пари в икономиката.

Според повечето финансови директори времето не е добро за поемане на рискове. Техни приоритети са съкращаване на разходите и увеличаване на паричния поток. Все пак една четвърт от анкетираните са на противоположна позиция и считат, че сега е времето да се предлагат нови продукти и услуги и да се стъпва на нови пазари, включително с поглъщания на конкурентни компании.

Ръководителят на изследването обобщава, че бизнес ръководителите завършват 2010 г. с предпазливи нагласи. Кредитните условия чувствително се подобряват, но корпорациите са силно фокусирани върху контрола на разходите, а финансовият оптимизъм намалява. Финансовата и капиталовата кризи може и да са свършили, но рецесията продължава да е като насрещен вятър, главно заради свръх – задлъжнялите консуматори и правителство.

Реакцията на финансовите директори е да ограничават наемането на персонал и да свиват дискреционните разходи. Те предпочитат да теглят заеми от банки и да емитират облигации, като емисиите на акции не са особено популярни. 82% от директорите очакват активността в M&A сектора през следващата година да се засили. В изследването са взели участие 124 директори, от които 35 ръководят финансите на компании в индекса FTSE100.