Строежът на молове в България спря, показват данните на консултантски компании за имоти.

Според изследване за 2014 г. страната ни е на опашката в Европа с малко над 26 000 кв. м. В момента има само един по-голям проект - в столичния квартал "Люлин", но той временно е замразен.

Така 9 години след бума на моловете роенето им секна, а финансовите им резултати не могат да се нарекат впечатляващи, пише "24 часа". Данни за миналата година показват, че приходите на големите търговски центрове намаляват, падат цените на наемите, а голяма част от моловете са на загуба. Само 7 от работещите имат печалба.

През 2014 г. с най-големи общи приходи са три столични мола - съответно с близо 32 млн. лв., с 31,873 млн. лв., като разликата с този на първо място е едва 11 000 лева, а третият е с приходи от наеми на търговски площи от 23,27 млн. лв.

Рекордьор по загуба е варненски мол - с над 44 млн. лева. за 2014 г. при приходи от малко над 9,2 млн. лева.

Само преди дни бе съобщено, че мол Странд в Бургас се продава на търг заради неплатени данъци към общината. Началната тръжна цена за 30 дка земя и сграда е 33,3 млн. лв. Дългът към общината е само 448 092 лв., но молът има ипотека в КТБ. Ако продажбата е успешна, сумите ще отидат за погасяване на ипотеката.

Според експерти резултатите на моловете показват, че пазарът в България вече е наситен и няма място за нови търговски центрове. За тези, които не са в добро финансово състояние пък, няма кандидат-купувачи, което означава, че инвестицията в тях се оценява като неликвидна.