Със средства от иракския дълг към България вероятно ще се финансира изграждането на автомагистрала „Тракия”. Дължимите 350 милиона долара се очаква да бъдат платени на страната ни до края на юни, съобщи премиерът Сергей Станишев.

След провала на концесията за „Тракия” чрез публичен търг ще бъдат определени строителите на могистралата. За изграждането й могат да се ползват средства и от структурния резерв, и от бюджетния излишък, който през тази година се очаква да бъде висок.

Премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов днес инспектираха изграждането на автомагистрала Марица. За завършване на 40 км от нея в посока Капитан Андреево са необходими 45 млн. лв., които държавата трябва да осигури.

10 млн. лв. до момента струва изграждането на 400-метровия мост край Харманли. Предстои да бъдат усвоени още 7 млн. лв. Мостът се строи вече седем години.

За останалите 68 км от магистрала „Марица” ще се търси финансиране по ОП „Транспорт”. Общата дължина на магистралата, която се строи от 15 години е 117 км. Предвидено е да бъде окончателно завършена през 2010 година.