Над 100 души ще бъдат наети за строителството на отсечката от Нова загора до Ямбол от магистрала Тракия, като целта е поне 80-90 на сто от тях да са българи, съобщи ръководителят на проекта за България от гръцката фирма Актор Николаус Хаджитеодосиу.

Фирмата залага основно на собствената си дейност и няма да използва български подизпълнители или поне ще се старае да ограничи дейсността им.

Актор е най-голямата строителна компания в Гърция с повече от 60 годишна история. На българския пазар фирмата работи от повече от 2 години, като сред реализираните проекти е нас са строителството на операта в Пловдив. Предстои и осигуряването на паркинг с повече от 600 места, както и две рафинерии за Лукойл нефтохим Бургас.

В българската фирма се използва изцяло български перонал – технически кадри и инженери, както и хората в администрацията.

Като цяло, Актор работи основно в страните от персийския залив и в Източна Европа, като в Гърция работят по 70 процента от инфраструктурните прокети, а като пазарният дял на компанията е 45 процента. Втората фирма на строителсния пазар в Гърция заема 23 на сто от пазара.

Компанията изпълнява всчкакви видове инфраструктурни проекти – пътища, мостове, тунели. Построили са голяма част от съоръженията за олимпийските исгри в Атина през 2004-та година.

Договорените проекти към момента на фирмата са за около 3.5 милиарда евро. Около 31 процента от договорените проекти се изпълняват в чужбина.