Голяма част от строителните фирми не могат да платят данъците си към държавния бюджет. Това каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

По думите му фирмите продължават да чакат дълговете на държавата към тях за реално свършени строителни дейности. По-големият проблем е, че тези фирми не могат да участват в нови конкурси, търгове и обществени поръчки, отбеляза Бойков.

„Така нашите фирми не могат да участват в конкурси, защото просто дължат много данъци поради това, че държавата не им се е разплатила. Така те не могат да си изплатят данъчните задължения и нямат чисти досиета. На практика бизнесът се блокира, защото те не могат да участват в конкурси и обществени поръчки, а това наистина е много тежко”, обясни той.

Така зад неразплатените 800 млн. лв. от страна на държавата към строителния сектор стоят много данъчни задъжения.

„Няма как да стане и прихващането им. Държавата има безпрекословни права да си събира данъците, а от друга страна няма задължение да си плаща задълженията и се получава така, че фирмите понасят удара, затова че са работили за държавата”, посочи още той. Агенция Фокус