С 20 милиона лева ще разполага Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, съобщи пред журналисти ресорният министър Росен Плевнелиев.

Всички пари в бюджет 2011 за ведомството са 248 милиона лева, но по-голямата част от тях  - 212 милиона, отиват за Агенция „Пътна инфраструктура”. Останалите пари в бюджета на строителното ведомство са разпределени и между  Агенцията по кадастър и Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/, съответно – 10 и 6 милиона лева.

Плевнелиев припомни, че през 2007-ма година ресорното министерство е имало собствени средства в бюджета в размер на 80 млн. лв., а през 2009 г. – 90 млн. лв. А пътната агенция е оперирала обикновено с 500-600 млн. лв.

Нашето министерство е солидарно с решението на Министерския съвет, допълни Плевнелиев. Той припомни, че от общо 287 милиона лева задължения към строителните фирми у нас, строителното министерство е изплатило по тристранно споразумене със финансовото ведомство и камарата на строителите 137 млн. лв. По линия на Българската банка за развитие остават още 150 милиона лева, като по-голямата част от тях са разплатени. За разплащане на стари задължения остават още около 42 млн. лв.

Вдигнали сме изключително високо летвата по Оперативните програми”, обясни още Плевнелиев.

Плевнелиев коментира, че извън бюджета за следващата година за строителното министерство има предвидени средства по държавните инвестиционни заеми в размер на 500 млн. лв. От тези пари до момента са планирани 237 млн. лв.