През февруари кредитите за нефинансовите предприятия намаляха със 149 млн. лв. При кредитите за домакинствата също имаше спад, макар и минимален – 6 млн. лв. Депозитите на нефинансовите предприятия спаднаха на месечна база с 99 млн. лв., а тези на домакинствата нараснаха със 191 млн. лв. - обобщава Калоян Ганев, главен икономист на Райфайзен България, в месечния си обзор на реалната икономика и паричния сектор на страната.

Лошите и преструктурираните кредити съществено забавят темпа си на нарастване – увеличението им през февруари е 31 млн. лв. Липсва обаче информация каква част от просрочените кредити са обслужени или отписани като загуба, отбелязва икономистът.

През последното тримесечие на 2010 г. икономическият растеж се ускори, като достигна 3.1%. В прираста на добавената стойност, който е 2.2%, основна заслуга има индустрията, която общо за 2010 г. отбелязва 2.3% реален ръст на добавената стойност.

Главният икономист на Райфайзен България твърди, че през IV тримесечие на 2010 г. е налице възстановяване в отрасъла на строителството. Спадът, започнал през 2009 г., продължава и през първите девет месеца на 2010 г., макар и с намаляващи темпове.

През четвъртото тримесечие обаче, брутната добавена стойност в строителството се е увеличила, с 8.5% спрямо същия период на 2009 г., макар че строителното производство продължи да се свива (12% спад).

Това според Ганев означава, че намалението на междинното потребление в отрасъла е било по-голямо спрямо това на продукцията, което е позволило нарастване на добавената стойност.

В края на 2010 г. най-негативно е развитието на селското стопанство. Въпреки това, за цялата 2010 г. брутната добавена стойност в сектора реализира нарастване от близо 4%.

Потреблението на домакинствата се увеличава номинално с 4.8% спрямо последното тримесечие на 2009 г., но поради инфлацията обемът на покупките нараства с едва 0.7%. Компенсациите на наетите лица са се увеличили, но високата безработица и все още несигурната икономическа среда в страната пречат на възстановяването на потреблението.

През 2010 г. спестяванията в икономиката отбелязаха исторически максимум – близо 24% от БВП, при под 9% през 2007 г. Коефициентът на покритие на инвестиции с национални спестявания достигна 94.1%, което е най-високата стойност за последните десет години.

Скъпите храни продължават да определят висок темп на инфлацията, която през февруари достигна 1.2% спрямо януари. На годишна база инфлацията е вече 5.2%.

Подобно на първите месеци на 2010 г., през януари имаше изходящ нетен поток по финансовата сметка по линия на банковия сектор на стойност 610.6 млн. евро.

През януари брутният външен дълг (БВД) на България възлиза на 36.3 млрд. евро. На годишна база той отбелязва намаление от около 1 млрд. евро, а на месечна – с 361.2 млн.евро.

Валутните резерви на БНБ спаднаха с по-голям размер спрямо БВД – спрямо декември 2010 г. те намаляват със 753 млн. евро до 12.2 млрд. евро. В резултат на това, покритието на краткосрочния БВД с валутни резерви се понижи до 108.6% при близо 113% в края на 2010 г.