Българите може и да са недоволни от нивото на заплатите в страната, но за чуждите инвеститори това е твърде привлекателно. Освен че трудът е евтин, ниските данъци и като цяло разходите за издръжката на един бизнес тук са решаващи, когато големите компании търсят къде да изнесат дейността си. 

Детайлът забеляза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов по време на Европейския конгрес за недвижимите имоти и демографските промени в Европа, организиран от Международна федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ) в София.
 
Стефанов обясни защо в България макрорамката няма риск да се промени в негативен аспект. В една група сме със страни като Естония, Люксембург, Норвегия и Финландия по нисък бюджетен дефицит и нисък държавен дълг (виж синия триъгълник). Няма причина да очакваме, че тук ще има вдигане на ДДС или промяна на другите фактори, които традиционно привличат чуждестранни инвестиции.


Шефът на агенцията за инвестиции открои и още един любопитен факт, макар че той може да се приеме като твърде дискусионен. Според онова, което той сподели с участниците на конференцията, това, че много български деца учат в чужбина, е добра новина. За един инвеститор това означава, че един ден тези добре обучени и квалифицирани кадри ще се върнат в родината си и така ще се вдигне качеството на работната ръка. Опонентие на тази теория биха казали, че студентите напускат България не само за да вземат диплома. 

Стефанов посочи, че процентът на българите, които учат в чужбина е по-висок от средния за Европа. България има толкова студенти в Европейския съюз, колкото Полша, която е пет пъти по-голяма като население. Това говори за добрите перспективи за квалифицираните кадри, които ще са налични тук в недалечно бъдеще.

За последните 15 години у нас са влезли чуждестранни инвестиции за 40 млрд. евро, като най-голямата част от тях са реализирани в годините от 2005-та до 2009-та.

В момента картината е нелицеприятна, но не трябва да се забравя, че "загрозяването" й е следствие на факта, че много фирми с дейност у нас през тази година върнаха кредити към компаниите-майки. Положителното е, че те успяват да генерират ресурс, с който да обслужат задълженията си.

Другата добра новина е, че през тази година голям процент от инвестициите са в продуктивни отрасли като енергетика и телекомуникации. Пред международните участници в европейския конгрес Борислав Стефанов не пропусна да рекламира страната ни и с подкрепата, която държавата оказва на големите инвеститори.

Проектите на стойност над 100 млн. лв. се ползват с облекчения при закупуването на земя, изграждането на инфраструктура. Собствениците им могат да получат финансова субсидия в размер на до 10% от стойността на проекта и дори помощ за извършването на изследователска дейност, изкуши бизнесмените шефът на агенцията за инвестиции.