С наближаването на Студентския празник хотелите и къщите за гости започнаха да изготвят предложения за празнуващите учащи.

За голяма част от работещите в туристическия бранш 8 декември е един от пиковите моменти в годината.

Въпреки туроператорите да отчитат спад в резервациите за празнуване на студентския празник, надеждите им са, че по-голяма част от заявките ще бъдат направени в средата на ноември.

Най-желаните места за студентите в началото на декември традиционно си остават планинските курорти - Боровец, Пампорово, Добринище и Чепеларе. Първенец е Банско, в който според очакванията ще празнуват над 10 хил. студенти.

В сайтовете за групово пазаруване хотелските пакети в Банско тази година се движат около 100 лева, като в това се включват две нощувки, две закуски и една празнична вечеря в тризвезден хотел, показа проверка на Kmeta.bg в сайтовете за групово пазаруване. За четири звезден цените са с 50 лева отгоре. Същите са условията и в другите зимни курорти. За една нощувка със закуска и празнична вечеря цената на човек е около 50 лева и нагоре.

Най-изгодно е в къща за гости, където цените варират от 20 до 40 лева на нощ на човек, като отново е включена вечеря. Известни планински села също предлагат чудесни оферти с къщи за гости - от 60 лева за две нощувки в къща за гости в Говедарци до 80 лева за същото време в Априлци за 100 лева. В Родопските живописни села Велчево, Делчево и Триград цените за двудневен пакет в къща за гости варират от 60 до 90 лв.

Доста предложения дават и хотелите по морето - от Албена през Варна до Несебър и Ахтопол целите варират от 50 до 80 лв. на нощувка на човек.

Интересна дестинация е Правец, където има доста предложения за нощувка с включена закуска и вечеря на цени от 60 до 80 лв. на човек. В Смолян за почти същата цена получавате две нощувки със същите добавки.

Планинските хижи също са класически избор за студентския празник. В тях нощувките масово са то 15-20 лв. на човек на нощ в общи спални и до 25-30 в двойни стаи.

Офертите на хижите предлагат ниски цени в комбинация с незабравими преживявания във високите части на планината, но трябва да побързате с резервациите. Примерна оферта е тази на хижа Безбог, където срещу само 38 лв. на човек получавате две нощувки с празнична вечеря.