Държавният инвестиционен фонд на Оман стартира правни действия срещу българското правителство заради фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава Reuters, цитирайки източници от фонда.

Генералният държавен резервен фонд на Султаната на Оман притежаваше 30% от доскоро четвъртия по големина кредитор в България.

Новините за правното действие идват на фона на обвиненията от българската парламентарна комисия, разследващата фалита на КТБ, че мажоритарният акционер, Цветан Василев е превърнал банката във финансова пирамида.

Той е обвинен в присвояване на средства, в резултат на което близо 2/3 от активите на КТБ трябваше да бъдат отписани.

Консорциум от инвеститори, включително фондът на Оман, предложи оздравяване на фалиралата банка през октомври 2014 г., но месец по-късно БНБ лиши кредитната институция от нейния лиценз.

Искът е подаден в арбитражен европейски съд, заявява източникът на Reuters. Целта на делото е фондът да възстанови балансовата стойност на инвестицията си в КТБ, както и да получи наказателни лихви за периода след като банката беше поставена под специален надзор от БНБ.

Министерството на финансите не разполага с информация за започнати дела срещу българската държава в европейски съдилища, нито за регистрирани арбитражни дела срещу България, по инициатива на Генералния държавен резервен фонд на Султаната на Оман.