Зърнена криза заплашва страната ни догодина, алармират еколози. Те изразяват безпокойство от факта, че през едномесечния дебат за зърнопроизводителите и за зърнопроизводството в България, дори за момент не се е дискутирал проблемът, че през целия ноември в страната ни не е паднала нито капка дъжд.

Миналият месец беше най-сухият в метеорологичната история на страната ни въобще, категорични са еколозите. Според тях това е един силно притеснителен сигнал, на който не се обръща никакво внимание.

Еколозите са убедени, че проявлението на климатичните промени тази година е сериозен проблем за нашата страна.

„Отделно от предстоящата зърнена, ние вече сме свидетели на водна криза. Нивата на язовирите са много ниски – това влияе върху производството на електрическа енергия от ВЕЦ-ове. Освен намаляването на валежите и неправилното разпределение в годината, другият проблем е свързан със снегозадържането, което вече е с 40 % по-малко вече, което освен че влия върху зимния туризъм, влияе и върху съхранението на топлина в почвата – а оттам и върху покълването", коментира Коментира Борислав Сандов от „Коалиция за климата - България".

Според Сандов вместо действия за изпълнението на европейската цел от 30 на сто намаляване на вредните емисии, у нас наблюдаваме точно обратното: „Ние по-скоро вървим към инвестиции в същите отрасли, които създават климатичните промени – от шистов газ, през нови ТЕЦ-ове, до технологии за скриване на емисиите въглеродния диоксид. Заговори се за изработването на Закон за изменение на климата, но той все още не е факт. Единственото, което е факт, е междуведомствена работна група, която беше създадена с участието на НПО."

Еколозите определиха като пасивно участието на нашата делегация при срещата на върха на ООН за климатичните промени в Южна Африка. „За съжаление нашата позиция е, че на тази среща в Дърбан хората загубиха, а замърсяващите корпорации спечелиха. Защото реално няма да се променят много неща – страните се събраха и се разбраха някога по-нататък във времето да се разберат. И колкото и да се пише и да се говори колко е спешен, важен и наболял проблемът в момента, реални мерки ще започнат да се предприемат след 2020 г., когато според нас ще е твърде късно", коментира Деница Петрова от „Грийнпийс България".