Време е за промени в архитектурата на глобалната финансова система е настанало според канадския вестник Тhe Globe and Mail.

След края на Втората световна война трите стълба на глобалната икономика бяха Световната търговска организация, чиято щаб квартира се намира в Швейцария, Международният валутен фонд и Световната банка, които се намират в Съединените американски щати.

Сега е моментът една от последните две да смени адреса си от Вашингтон на някое друго място и най-вероятно това трябва да бъде Световната банка.

Причините за това са няколко. На първо място тя няма мандат да извършва операции в Щатите, а по-скоро в развиващите се страни. В същото време МВФ е институцията, която преценява политиките в областта на икономиката, предприемани от страните, които имат най-голяма роля в международната финансова система.

САЩ вече не са в центъра на света и ако Световната банка иска да разчита на по-широка подкрепа, то тя трябва да скъса с представата, която е създала за себе си, а именно, че е инструмент на американската политика.

Друга важна причина, поради която институцията трябва да напусне Вашингтон е, че в момента между нейната сграда и тази на МВФ отстои буквално една пряка. Необходимо за световната общественост да се знае, че между двете институции съществуват големи разлики и че не са зависими една от друга. Мисиите им са съвършено различни.

Не на последно място, изнасянето на Световната банка извън Вашингтон ще даде възможност за конкуренция на редица държави, които ще се опитат да привлекат институцията с добрата си финансова инфраструктура и добре образованите си кадри.

Единствената пречка за изнасянето на офиса на банката от САЩ е самата държава САЩ, която има право да наложи вето на едно подобно решение. Страната може рязко да свие бюджета, с който подкрепя Световната банка, ако настъпи разногласие по този въпрос. Невъзможно е Китай или Бразилия да заместят оттегленото американско финансиране, ако се стигне до такъв сценарий.

Ако обаче Щатите склонят и Световната банка напусне досегашната си квартира, най-удобното място, на което тя може да се настани, според публикацията, е Турция. Истанбул е мостът между Запада и останалия свят, но негова добра конкуренция могат да бъдат още страните от Латинска Америка, Африка и Азия. Европа също е подходящо място заради часовия пояс, който позволява командване на операции в глобален мащаб.

Това разбира се е второстепенен въпрос, на който тепърва ще се търси отговор, а междувременно политиците не трябва да изпускат момента за действие по ребалансиране на глобалната финансова инфраструктура.