Светът затъва в твърде много дългове и застаряването на населението в световен мащаб означава, че задлъжнялостта на страните може да излезе извън контрол, предупреди инвестиционната компания Goldman Sachs, пише изданието Telegraph.

"Увеличаващата се задлъжнялост в световен мащаб представлява една от най-големите заплахи за световната икономика", заяви Андрю Уилсън, ръководител на отдела за Европа, Близкия изток и Африка на Goldman Sachs Asset Management.

По думите му съществуват твърде много дългове и това представлява риск за икономиките. "Определено съществува ясната нужда да се генерира растеж и да се работи върху идеи за преодоляване на задлъжнялостта, като демографски промени, нови начини на мислене и нови политики", категоричен е той.

"Демографското положение на повечето големи икономики, включително САЩ, ЕС и Япония, е проблемно и поставя въпроса как ще бъдат плащани дълговете. Ние вече нямаме младо, работещо население, каквото е необходимо за стабилен, задвижван от кредити икономически модел, както беше в миналото“, заяви Уилсън.