Към момента либерализацията е в сферата на "политическите копнежи". Кабинетът "Борисов" няма да се справи с амбициозната цел да "освободи" пазара на ток от 1 януари.

Идеята бе от първия ден на Новата година всеки битов потребител да може в двуседмичен срок да смени доставчика си на ток. Новият евентуален срок за либерализацията на пазара за бита е март 2016 г., докато фирмите, които ползват електроенергия на средно и ниско напрежение, ще могат да излязат на свободния пазар още от януари, пише "Сега".

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова на форум, на който бе представена Българската независима електроенергийна борса.

На тази борса ще се регистрират всички участници в свободния пазар. Те ще плащат еднократна такса за регистрация, годишна такса, такса "оборот" и др., чиито размер ще стане ясен до края на октомври.

Потребителите пък ще могат да избират между различни доставчици и тарифи според потреблението си. Ще има различни тарифни планове за всеки ден, както и например за празничните дни или за времето, в което гражданите са на почивка. Преди две години тогавашният икономически министър Делян Добрев допусна и въвеждане на ваучерна система за ток, но в момента тя не се коментира.

"Борсата всъщност ще заработи още на 8 декември т.г., но в пробен режим", обясни Никола Габровски от енергийната борса.

Ресорният министър Теменужка Петкова допълни, че цените на тока ще се определят на пазарен принцип, а регулаторът ще определя единствено размера на таксата "задължение към обществото", както и цените на мрежовите услуги. Надпреварата между отделните участници на пазара на теория би трябвало да доведе до поевтиняване на електроенергията.

Според вицепремиера Томислав Дончев "най-ценното" на свободния пазар е, че насърчава конкуренцията и дава възможност на потребителя сам да избира.