Най-много до две седмици ваксините срещу хепатит А ще свършат в аптеките. Такава прогноза направи пред Дарик председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Причината е, че търсенето за ваксините е нараснало, а в България е внесено малко количество от тях.

На българския пазар се продават три ваксини срещу хепатит А. В момента в аптеките може да бъде намерена само една от тях, обяснява Николай Костов.

„Според нашето проучване относително малки количества, които не биха задоволили едно увеличено търсене и най-вероятно биха стигнали за съвсем кратко време. Проблемът при тези ваксини е, че те се поръчват доста дълъг срок преди тяхното внасяне. Обикновено са необходимо месеци да се произведат. Проблемът е винаги, когато възникне такава екстремна ситуация като епидемия например, че тези количества изобщо не са съобразени с такава една епидемична обстановка. Възможностите на фирмите принципно не са големи, за да реагират на едно увеличено търсене", каза още Костов.

По думите му най-много до две седмици количествата, с които в момента разполагат аптеките, ще бъдат изчерпани.

Междувременно ръстът на заболеваемост в Хасково продължава. Нови 12 случая са регистрирани и в Кърджалийско.

171 души са се разболели от т.нар „болест на мръсните ръце" от първи декември до днес, съобщиха за Дарик от Регионалната здравна инспекция. Обичайно в Хасковско случайте на болестта са 30-40 годишно. 

До 13 часа днес едва шест бяха свободните места в трите отделения на хасковската болница, където се приемат само пациенти с хепатит. Очакванията на лекарите са до довечера те да бъдат заети, тъй като още от преди Нова година в МБАЛ се приемат по 15-20 души със заразата дневно.

Ще направим всичко възможно, за да не връщаме пациенти, но възможностите ни са изчерпани, заяви директорът на лечебното заведение д-р Тодор Пандов. Той бе категоричен, че болницата не може да си позволи затваряне, на което и да е от останалите си отделения, за да бъдат настанявани там заразно болни хора. Вариантите са сливане на двете вътрешни отделения и насочване на потока болни с хепатит към опразнената част. Другият вариант е пренасочване на болни към съседна болница - Стара Загора не е вариант заради високия брой болни там, Пловдив е далеч, а в Хасковска област друго инфекциозно отделение няма.

От МБАЛ вече са разпратили апели за помощ до Здравното министерство, Националната здравноосигурителна каса и Регионалния център по здравеопазване.

Заболелите в региона са предимно от Хасково, млади мъже, с добри професии, на възраст от 20 до 40 години. На този етап от РИОКОЗ не са установили причината за разпространяване на болестта. Почти е изключено тя да е тръгнала от заведение за обществено хранене, тъй като сред болните до момента няма готвачи, сервитьори или бармани, казаха от бившето ХЕИ. Оттам заявиха, че обявяването на епидемия няма по никакъв начин да допринесе за решаване на проблема.