До два дни ще бъде завършен на 100% ремонтът на щетите, нанесени в резултат на строителството на автомагистрала „Люлин” в землищата на селата в община Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Ремонтът на повредените край Перник пътни участъци трябваше да бъде изпълнен до 25 май от турската строителна компания „Мапа Дженгиз”. Срокът беше определен със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Плевнелиев съобщи също, че до четири месеца ще бъдат съборени около 400 незаконно построени обекта в страната.

До два дни ще завърши ремонтът от турската строителна компания край Перник, обясни строителният министър Росен Плевнелиев. „Изпълниха ангажимента си. 95 процента от всички мероприятия, които бяха предвидени, са вече изпълнени. Остават последни пет процента, като те са свързани по-скоро с изплащането на обезщетения и един участък от около 200 или 300 метра, който трябва да се довърши. Идеята е след два дни да се събере отново комисията и с протокол, в писмен вид да минат от да минат от първата до последната точка и да кажат: изпълнено или неизпълнено. Ако не е изпълнено, връщаме ги, докато го изпълнят. Но дълбоко вярвам, че до няколко дни казусът ще бъде приключен на 100 процента“, каза той.

Плевнелиев обясни и за предстояща акция на ДНСК по събарянето на незаконно построени обекти в страната. Той отчете, че от януари до април са премахнати 400 такива обекта, а в следващите четири месеца ще бъдат премахнати още 400. „И не защото искаме ей така да адресираме темата „400“. Бихме премахнали и повече, но в курортните зони не можем да пипаме до 15 октомври, така че ще се фокусираме там, където можем да работим“, обясни министърът.

Плевнелиев обяви още, че екип на Агенция „Пътна инфраструктура” е в Люксембург до сряда, начело със зам.-министър Георги Прегьов, където се водят финални преговори с Европейската инвестиционна банка по цялостното структуриране на финансирането за магистрала „Струма”. Има предварителен вариант на апликационната форма, който е готов 2 години преди началото на следващия програмен период. За „Струма” вече има и пълни анализи на експертите.

Заради уточняването на вида асфалт, който ще се полага по аутобана, е удължен с още една седмица срокът за подаване на оферти за строителството на отсечката от Долна Диканя до Дупница на магистрала "Струма".