Дело срещу бившия директор на Bank of America Кенет Луис и финансовия директор Джоузеф Прайс заведе главният прокурор на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Причината е покупката на Merrill Lynch.

Според прокурора двамата са знаели за тежкото положение на Merrill Lynch, но не са го съобщили на акционерите си и са ги подвели. Покупката, според Андрю Куомо, е ограбила както инвеститорите в Bank of America, така и правителството.

В жалбата се твърди, че специално Джоузеф Прайс е подвел главния съветник на Bank of America Тим Майополус, за размера на загубите на Merrill Lynch за четвъртото тримесечие на 2008 г., за да получи от адвоката разрешение, загубите да се оповестяват преди акционерите.

В заявлението на Bank of America се казва, че обвиненията "са съвсем без основание”. Данните показват, че Bank of America и нейните кадри, включително и Кенет Луис и Джоузеф Прайс, през цялото време са действали добросъвестно и в съответствие със своите законови задължения.

Комисията по ценни книжа и борси съобщи, че от Bank of America се е съгласили да платят 150 млн. долара по споразумение относно делото за бонусите в Merrill Lynch. В края на миналата година съдията отхвърли едно споразумение, в което банката предложи 33 млн. долара. Financial Times