Върховният административен съд отмени като незаконна таксата за достъп до електроенергийната система на страната, наложена на дружества от сектора на възобновяемите източници през септември миналата година. Чрез нея енергийният регулатор се надяваше да запълни дефицита от 400 млн. лв. , който се формираше заради неочаквано многото присъединени през миналата година слънчеви и вятърни паркове в страната.

С дата 13 март 2013 година магистратите са се произнесли по три идентични дела, заведени от фирмите Алфа Стар ООД, Фотоволтаик Енерджи Сорс ООД и ИБВ-СОЛАР ООД. От Българската фотоволтаична асоциация уточняват, че освен тези три дружества, още стотици компании в сектора са подали подобни искове до съда срещу допълнително въведената такса, като решенията по техните казуси тепърва се очаква да излязат.

Мотивите на ВЕИ - дружествата са, че чрез нея се демонстрира дискриминационното отношение от страна на регулатора в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То е довело до създаването на неравнопоставеност между различните енергийни предприятия. Мотивите засягат и липсата на обективни критерии за калкулиране на „цената за достъп“, непрозрачността на взетото от ДКЕВР решение и нарушаване на принципите на конкуренцията.

 

С постановените решения върховният съд отменя задължението за заплащане на „цена за достъп” от страна на фотоволтаични централи, изградени през 2010 година и началото на 2011 година, на които се отнемат до 20% от прихода, както и за изградените обекти през първата половина на 2012 година с производствен капацитет над 30 киловатпика, от които таксата „изяжда“ 39% от прихода.

 

Съдът е взел предвид и начина на определяне на таксата за достъп. Тя се изчислява не въз основа на реално направени разходи от страна на електроразпределителните дружества за управление на енергийната мрежа, а на база приходите от преференциалните изкупни цени за от ВЕИ – централите, както и датата на въвеждането им в експлоатация.

 

И трите решения на ВАС са взети от тричленни състави и подлежат на обжалване пред по-горна инстанция.