600 работници ще бъдат съкратени във ВМЗ. За това са се разбрали синдикатите и ръководството на предприятието след тежки преговори, продължили до късно снощи. Новината съобщи пред Дарик Иванка Иванова, председател на структурата на КНСБ в завода. От мениджърския екип са настоявали да бъдат освободени 900 души, но в крайна сметка профсъюзите успели да намалят бройката.

Очаква се днес следобед ръководството да започва да връчва покани на оръжейниците за прекратяване на договорите им по член 331 от Кодекса на труда. Работниците трябва да получат минимум по 4 брутни заплати.

От началото на януари досега 60 оръжейници доброволно са напуснали ВМЗ по различни причини. Част от тях са си тръгнали заради неизплатените възнаграждения, а други са се пенсионирали.

От Агенцията по заетостта информираха вече, че частни фирми от Пловдивския регион, Ловеч, Стара Загора и Радомир са заявили над 370 свободни места. Работа за още 500 души от оръжейницата могат да осигурят общините Сопот и Карлово по програмите на социалното министерство.  Максималният срок за трудова заетост по тях е 12 месеца.