Сърбия спря влизането на товарни камиони и стоки от Хърватия, която от своя страна затвори границата за сръбски стоки.

Снощи Белград отговори на Загреб с контрамерки на едностранното спиране на товарния поток от Сърбия, като забрани преминаването на границата на автомобили с хърватска регистрация и стоки на хърватски производители.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха, като напрежението е на на-високите си нива от свалянето на покойния сръбски лидер Слободан Милошевич през 2000 г. насам.

От Белград наложиха ембарго в отговор на ограниченията, прилагани от Хърватия, която обвинява съседната държава, че насочва емигрантския поток през Балканите към нейната територия.

Загреб забрани на всички товарни автомобили, освен тези, превозващи бързо развалящи се стоки, да влизат от Сърбия и затвори седем от осемте гранични пунктове, твърдейки, че Сърбия трябва да насочи емигрантите към Унгария и Румъния.

След като в полунощ изтече крайният срок за вдигане на блокадата, Белград заяви, че няма друг избор, "освен да въведе ответни мерки".

"От този момент, сръбската полиция няма да позволи влизането през границата на всяко товарно превозно средство, регистрирано в Хърватия, нито какъвто и да е транспорт за превоз на стоки, произведени в Хърватия", заяви сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович пред репортери на сръбско-хърватската граница.

От своя страна от Загреб обявиха, че няма да вдигнат ограниченията по границата със Сърбия, докато пропусквателния пункт с Унгария в Хоргош на сръбска територия не бъде отворен за емигрантите. Това каза хърватският министър на външните работи Ранко Остоич.