Сърбия ще участва в реализирането на проекта АЕЦ Белене. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който снощи проведе среща със сръбския президент Борис Тадич.

Друго, което беше важно да се каже с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ Белене. Защо казвам това под условие? Защото дори и тук Тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ Белене е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендира за близо 2.8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд. Плюс, като се прибавят и 500 млн. евро на консултанта, плюс – инфраструктурата, плюс – ако има лихви по заем за останалата част, проектът става на съвсем друга цена. Виждате, че е по-вероятно да е между 6 и 7 млрд., а не това, което казва Станишев – 4 млрд. Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото му „да”, че участват, каза Борисов.

Газопроводът Южен поток ще минава през Димитровград, съобщи още министър-председателят Бойко Борисов след срещата си със сръбския президент Борис Тадич във Варна. Една от дискутираните теми между двамата е била енергийната. Премиерът Борисов и президентът Тадич са обсъдили от къде е по-добре да минава Южен поток - дали през Димитровград или към Зайчер.

Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме, каза министър-председателят. За нас е безразлично, защото така или иначе той идва до София. Така че на нас ни е много по-удобно и по-лесно на Димитровград да е, но именно за това, когато сега изготвяме проектите, беше хубаво да знаем, че по този начин помагаме и на сръбската държава, каза Борисов.

На срещата Тадич е благодарил за бързата ратификация на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Сърбия и ЕС и за искрената подкрепа, която България дава на страната му по пътя към ЕС. Борисов от своя страна е изтъкнал значението на икономическото сътрудничеството между двете страни. Фокус